Convert Art: Η τέχνη της δημιουργικής ανακύκλωσης

21/09/2015
www.toratora.gr
Συνέντευξη στον  Άγγελο Γεραιουδάκη
http://www.toratora.gr/convert-art-h-texni-tis-dimiourgikis-anakuklwsis/


Η Μαρίνα δημιουργεί τσάντες και αξεσουάρ φτιαγμένα από σαμπρέλες, ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, πυκνωτές, καλώδια, λάστιχα, μέταλλο και ό,τι άλλο μπορεί να βάλει το μυαλό σας.

Πέρυσι τον Οκτώβρη η Μαρίνα Γρυπονησιώτη μετέφερε το εργαστήριο της στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας και δημιούργησε ένα χώρο το «Convert Art Lab», όπου εκτός απο τη δουλειά της φιλοξενούνται και δημιουργίες Ελλήνων καλλιτεχνών που ειδικεύονται στο χειροποίητο κόσμημα και στα χρηστικά αντικείμενα. Η δημιουργική ανακύκλωση ή αλλιώς «upcycling», είναι η φρέσκια πνοή που δίνει ένας δημιουργός σε αχρηστευμένα αντικείμενα, όπως σαμπρέλες, ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, πυκνωτές, καλώδια, λάστιχα, μέταλλο και ό,τι άλλο μπορεί να βάλει το μυαλό σας για να δημιουργήσει εκ νέου κάτι καινούργιο.

Η συνεχής ενημέρωση του κόσμου για θέματα ανακύκλωσης έχει βοηθήσει πολύ στο να γίνουν αποδεκτά προιόντα απο ανακυκλώσιμα υλικά. Στο εξωτερικό είναι πολύ διαδεδομένες οι πολλαπλές χρήσεις ενός ανακυκλώσιμου υλικού, και σιγά σιγά και εμείς αποκτούμε τη συνείδηση της ανακύκλωσης και χρησιμοποιούμε περισσότερα προιόντα που προέρχονται απο αυτήν.

Η ιδέα ξεκίνησε πριν 3 χρόνια, τότε που η Μαρίνα εργαζόταν στην εταιρεία «Webpet.gr» και χρειάστηκε κάποια μέρα να πάει ένα αμάξι της εταιρείας στο συνεργείο. Όση ώρα περίμενε να επισκευαστεί, έκανε βόλτες στον Βοτανικό και ανακάλυψε ότι υπήρχαν άπειρα λάστιχα πεταμένα και αναξιοποίητα. Κάπως έτσι, της ήρθε η ιδέα να πάρει ένα λάστιχο μοτοσικλέτας και να πειραματιστεί μαζί του. «Γυρνώντας στο συνεργείο, ρώτησα αν μπορώ να χρησιμοποιήσω τα εργαλεία τους, πήρα το «ΟΚ» και έτσι έφτιαξα την πρώτη μου ζώνη. Μετά από λίγο καιρό, χάλασε ένα μικρό φορητό ηχείο που είχα πάντα στις διακοπές μου. Επειδή δεν ήθελα να το πετάξω, σκέφτηκα να το ανοίξω και να το επεξεργαστώ. Έτσι, δημιούργησα το πρώτο κόσμημα, και καπως έτσι ξεκίνησε η Convert Art».

Το Convert σημαίνει μετατρέπω, και Convert Art είναι η τέχνη της μετατροπής, της μεταποίησης ενός φαινομενικά άχρηστου αντικειμένου σε κάτι νέο, πρωτότυπο και χρηστικό αντικείμενο. «Επειδή ασχολούμαι με διάφορα υλικά και πειραματίζομαι ήθελα το όνομα να αφορά περισσότερο την διαδικασία της μετατροπής και έτσι προέκυψε».

Η Μαρίνα χρησιμοποιεί άχρηστα ή ανεπιθύμητα αντικείμενα που έχουν κλείσει τον κύκλο ζωής τους και με την κατάληλλη επεξεργασία προσπαθεί να τους ξαναδώσει ζωή. Αυτό είναι και το πιο ενδιαφέρον και μαγικό κομμάτι της δουλειάς της, όπως μας αναφέρει. «Αγαπημένο μου υλικό είναι η σαμπρέλα, γιατί πάντα σκέφτομαι τα ταξίδια και τους δρόμους που έκανε μέχρι να φτάσει στα χέρια μου».

Η διαδικασία κατασκευής ενός αντικειμένου είναι αρκετά ενδιαφέρουσα. Αρχικά συλλέγει τα υλικά που της προκαλούν εντύπωση, στη συνέχεια ξεκινάει το πιο δύσκολο κομμάτι που είναι η επεξεργασία τους. Περνάνε πέντε στάδια καθαρισμού και επεξεργασίας με κατάλληλα υλικά ώστε να χρησιμοποιούνται άφοβα.

Οι δημιουργίες της απευθύνονται σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτητως ηλικίας και φύλου. Κατασκευάζει πολλά και διαφορετικά αντικείμενα και αξεσουάρ και έτσι μπορούν να βρούν όλοι αυτό που τους ταιριάζει. «Πιστεύω οτι πλέον εκτιμάται πολύ περισσότερο η χειροποίητη δημιουργία γιατί υπάρχει κορεσμός σε επώνυμα ή χιλιοφορεμένα προϊόντα. Ο κάθε δημιουργός προσδίδει τη μοναδικότητα του σ'αυτό που δημιουργεί. Γι'αυτό και ένα χειροποίητο κόσμημα ή αξεσουάρ προτιμάται περισσότερο». Οι τιμές κυμαίνονται ανάλογα, με ενδεικτική αρχική τιμή των 10ευρώ που κοστίζει ένα μπρελόκ.

Για την Μαρίνα η αισθητική είναι η ομορφιά που υπάρχει παντού τριγύρω, αρκεί να μπορεί κανείς να τη δει. «Στις σαμπρέλες και το ηλεκτρονικό υλικό που χρησιμοποιώ βλέπω κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που φαντάζουν όμορφα στα μάτια μου και αυτά προσπαθώ να αναδείξω. Κανείς δεν θα περίμενε τις διαφορετικές υφές και χρήσεις που μπορεί να έχει μια σαμπρέλα και όλοι εκπλήσσονται όταν το διαπιστώνουν απο κοντά. Αυτό συνδιαστικά με τα χαρούμενα χρώματα που θέλω να χρησιμοποιώ χαρακτηρίζουν τη Convert Art».

Βασικός της στόχος είναι η εξέλιξη της δουλειάς της και η χρηστικότητα των προιόντων που δημιουργεί. «Αλλά πάνω απ'όλα θέλω ο κόσμος να γνωρίσει την Convert Art, να αγαπήσει τα προιόντα της και να δημιουργηθούν όλο και περισσότερα σημεία διάθεσης γι’ αυτά».

Τις δημιουργίες της Convert Art μπορείτε να τις βρείτε στο site, στη σελίδα του facebook και στα παρακάτω καταστήματα: Convert Art Lab, Ξυλόκαστρο, Manifactura Gallery, Αριστοφάνους 17, Χαλάνδρι ,Milou Shop, Μυτιλήνη, Art in Pelago, Αστυπάλαια, Aloia, Σκόπελος, Manifactura, Σίφνος
Veneto Hotel, Ρέθυμνο, Follow your Art, Κύθηρα

 

http://www.toratora.gr/convert-art-h-texni-tis-dimiourgikis-anakuklwsis/

Διαβάστε περισσότερα...

Convert Art | The Art of Upcycling

 Σε αυτό το blog, οι δημοσιεύσεις μας δεν είναι τόσο συχνές γιατί είναι πάντα ξεχωριστές! Αυτή τη φορά, μιλάμε για τη Μαρίνα που την είχαμε γνωρίσει κάποια στιγμή με εντελώς άλλη ιδιότητα και πρόσφατα μας συστήθηκε ξανά, με μια ακόμα ενδιαφέρουσα ασχολία! Η Μαρίνα Γρυπονησιώτη κάνει upcycling, ή αλλιώς δημιουργική επανάχρηση όπως είναι ο εναλλακτικός όρος!

Στο site της Convert Art, διαβάζουμε.. "Upcycling είναι η διαδικασία της μετατροπής ενός άχρηστου ή ανεπιθύμητου αντικειμένου σε ένα νέο απόλυτα χρηστικό. Ένα αντικείμενο πλασμένο με φαντασία και δημιουργικότητα. Αυτή η φαινομενικά βασική ιδέα έχει προκαλέσει μια συναρπαστική επανάσταση για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς προϊόντων."

Τι κάνει λοιπόν η Μαρίνα στην πράξη; Παίρνει ότι μπορείς να φανταστείς, όπως σαμπρέλες, ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, καλώδια, λάστιχα και μέταλλο και δημιουργεί τσάντες, καπνοθήκες, αξεσουάρ, κολιέ και πάει λέγοντας!  
Πως ξεκίνησε να το κάνει αυτό η Μαρίνα; Όπως μας λέει στο RISE.gr, η ιδέα ξεκίνησε όταν ακόμα ήτανσε μια «πρωινή» δουλειά και χρειάστηκε κάποια μέρα να πάει ένα αμάξι της επιχείρησης στο συνεργείο. Όση ώρα περίμενε να επισκευαστεί, έκανε βόλτες στον Βοτανικό και ανακάλυψε ότι υπήρχαν άπειρα λάστιχα πεταμένα και αναξιοποίητα. Κάπως έτσι, ήρθε η ιδέα να πάρει ένα λάστιχο μοτοσικλέτας και να πειραματιστεί μαζί του. Γυρνώντας στο συνεργείο, ρώτησε αν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία τους, πήρε το «ΟΚ» και έτσι έφτιαξε την πρώτη της ζώνη. Μετά από λίγο καιρό, χάλασε ένα μικρό φορητό ηχείο που είχε πάντα στις διακοπές της. Επειδή δεν ήθελε να το πετάξει, το ανοίξε και το επεξεργάστηκε. Έτσι, δημιούργησε το πρώτο κόσμημα. Οι φίλοι της ενθουσιάστηκαν με την πρωτοτυπία και την προέτρεψαν να συνεχίσει. Και έτσι ξεκίνησε η Convert Art!
Αν θέλετε να δείτε τις δημιουργίες της Μαρίνας από πολύ κοντά, θα πρέπει να πάτε μια βόλτα μέχρι το 67 της οδού Π. Τσαλδάρη στο Ξυλόκαστρο! Εναλλακτικά, μπορείτε να τα δείτε στο ηλεκτρονικό της κατάστημα ή στη σελίδα της στο Facebook! Απο καιρό σε καιρό, ανεβαίνει για εκθέσεις και στην Αθήνα, οπότε μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της για να μάθετε πότε θα κάνει την επόμενη βόλτα προς τα μέρη μας…! Εμείς σας αφήνουμε με τη φωτογραφία ενός πανέμορφου ρολογιού της Μαρίνας που ερωτευτήκαμε και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το επόμενο άρθρο μας, όταν βρεθεί κάτι ακόμα που θα είναι άξιο λόγου..!

Διαβάστε περισσότερα...

Επικοινωνία

  • Convert Art: Παλλάδος 24-26, πλ. Ψυρρή, Αθήνα
  • Convert Art Lab: Π. Τσαλδάρη 67, Ξυλόκαστρο
  • κιν: 6948595806
  • email: info@convertart.gr