Η Μαρίνα κατασκευάζει τσάντες και αξεσουάρ από σαμπρέλες αυτοκινήτων …καλώδια, μέταλλα και άλλα «σκουπίδια»

18/6/2015 
Συνέντευξη στο www.rise.gr
http://rise.gr/style/greek-fashion/marina-gryponisioti-convert-art/


Δεν την ανακάλυψα στο event Fashion Room Service, όπου συμμετείχε. Δεν διάβασα για αυτή σε blogs ή περιοδικά μόδας. Απλώς ακολούθησα μια κοπέλα στο Μετρό του Συντάγματος επειδή είχε ένα εξαιρετικό σακίδιο πλάτης. Ok, μπορεί να ακούγεται λίγο creepy, αλλά ρωτώντας την έμαθα για τις εκπληκτικές τσάντες της Μαρίνας, με έδρα το Ξυλόκαστρο.

Η Μαρίνα Γρυπονησιώτη ξεκίνησε να ασχολείται με το upcycling, όταν σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει ένα -φαινομενικά άχρηστο- λάστιχο μοτοσικλέτας και μερικά εργαλεία συνεργείου για να δημιουργήσει κάτι χρήσιμο. Και εγένετο η Convert Art.

Σαμπρέλες, ηλεκτρολογικός εξοπλισμός, πυκνωτές, καλώδια, λάστιχα, μέταλλο και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς, πήραν τη μορφή μιας τσάντας, μιας καπνοθήκης, ενός πορτοφολιού, ενός εντυπωσιακού statement necklace, ενός αξεσουάρ, και μιλάμε ακόμα για την αρχή. Η Μαρίνα, μάλιστα, ζητά μέσω του site της από τον κόσμο να της στείλει όποιο αγαπημένο του αντικείμενο έχει χαλάσει, παλιώσει ή «κλείσει τον κύκλο ζωής του», ώστε να του δώσει νέα ζωή και οι ίδιοι να το απολαύσουν ξανά από την αρχή.

- Πόσων χρονών είσαι; Έχεις μια «πρωινή» δουλειά ή ασχολείσαι αποκλειστικά με το Convert Art;

Είμαι 30 χρονών. Πριν ξεκινήσει η «convert art», έκανα διάφορες «πρωινές» δουλειές, πλέον, όμως, ασχολούμαι αποκλειστικά με αυτήν και με ό,τι σχετίζεται με τη φιλοσοφία του upcycling.

- Πώς σου ήρθε η ιδέα για τις δημιουργίες σου; Τι ήταν αυτό που σου έδωσε ώθηση να ξεκινήσεις;

Η ιδέα ξεκίνησε όταν ακόμα ήμουν σε μια «πρωινή» δουλειά και χρειάστηκε κάποια μέρα να πάω ένα αμάξι της επιχείρησης στο συνεργείο. Όση ώρα περίμενα να επισκευαστεί, έκανα βόλτες στον Βοτανικό και ανακάλυψα ότι υπήρχαν άπειρα λάστιχα πεταμένα και αναξιοποίητα. Κάπως έτσι, μου ήρθε η ιδέα να πάρω ένα λάστιχο μοτοσικλέτας και να πειραματιστώ μαζί του. Γυρνώντας στο συνεργείο, ρώτησα αν μπορώ να χρησιμοποιήσω τα εργαλεία τους, πήρα το «ΟΚ» και έτσι έφτιαξα την πρώτη μου ζώνη. Μετά από λίγο καιρό, χάλασε ένα μικρό φορητό ηχείο που είχα πάντα στις διακοπές μου. Επειδή δεν ήθελα να το πετάξω, σκέφτηκα να το ανοίξω και να το επεξεργαστώ. Έτσι, δημιούργησα το πρώτο κόσμημα. Οι φίλοι μου ενθουσιάστηκαν με την πρωτοτυπία και με προέτρεψαν να συνεχίσω. Έτσι ξεκίνησε και η Convert Art!

- Έχεις σπουδάσει κάτι σχετικό ή είσαι αυτοδίδακτη;

Δεν έχω σπουδάσει κάτι σχετικό, αλλά είχα την τύχη να μεγαλώσω μέσα στο εργαστήριο του πατέρα μου, ο οποίος είναι ηλεκτρονικός. Στο μαγαζί του επισκεύαζε καθημερινά χιλιάδες πράγματα και εμένα μου άρεσε να τον παρατηρώ με τις ώρες. Έτσι απέκτησα οικειότητα με τα εργαλεία και τα εξαρτήματα που σήμερα χρησιμοποιώ.

- Τι υλικά χρησιμοποιείς συνήθως και ποιο είναι το αγαπημένο σου;

Ασχολούμαι αποκλειστικά με το upcycling, επομένως χρησιμοποιώ περιθωριοποιημένες πρώτες ύλες και γενικά υλικά που έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος της ζωής τους, τα οποία με την κατάλληλη επεξεργασία μετατρέπονται σε νέα προϊόντα υψηλότερης ποιότητας. Το αγαπημένο μου υλικό είναι η σαμπρέλα, γιατί είναι ιδιαίτερη και δύσκολη στην επεξεργασία της και πάντα αναλογίζομαι τα ταξίδια που έκανε μέχρι να καταλήξει στα χέρια μου και να πάρει ξανά ζωή.

- Θυμάσαι την πρώτη φορά που κάποιος αγόρασε μια από τις δημιουργίες σου; Πώς ένιωσες;

Η πρώτη μου πώληση ήταν μια ζώνη από λάστιχο μοτοσικλέτας, και θυμάμαι ότι ένιωσα απίστευτη χαρά και ικανοποίηση για την αποδοχή της δουλειάς μου.
- Τι τύπο ανθρώπου έχεις στο μυαλό σου όταν δημιουργείς τα προϊόντα σου; Σε ποιους, ιδανικά, απευθύνονται;

Με ιντριγκάρει η διαφορετικότητα των ανθρώπων στην κοινωνία, αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο που ζω, και αυτό είναι η πηγή της έμπνευσής μου. Οι δημιουργίες μου απευθύνονται σε ανθρώπους με περιβαλλοντική συνείδηση, ανεξαρτήτως ηλικίας.

- Πιστεύεις πως ο κόσμος έχει μάθει να εκτιμά πλέον μια καλή χειροποίητη δημιουργία από ανεξάρτητους καλλιτέχνες, τόσο ώστε να τις προτιμά από τις έτοιμες του εμπορίου, ή έχουμε δρόμο ακόμα;

Ο κόσμος πλέον εκτιμά τη χειροποίητη δημιουργία γιατί αυτή επισφραγίζει και τη διαφορετικότητα στο στυλ του.

- Πού μπορεί να βρει κανείς τα Convert Art;

Δημιουργίες της Convert Art θα βρείτε στα:

– Manifactura, Ζωοδόχου Πηγής 29, Εξάρχεια
– Manifactura galery, Αριστοφάνους 17, Χαλάνδρι
– Via ad Design, Ελευθερίου Βενιζέλου 111, Ν. Σμύρνη
– Follow your art, Καψάλι, Κύθηρα

Επίσης ετοιμάζω έναν χώρο στο Ξυλόκαστρο αφιερωμένο στην τέχνη του upcycling, με ιδιαίτερα χειροποίητα αντικείμενα, αξεσουάρ, έργα τέχνης, αλλά και διακοσμητικά εσωτερικού χώρου Ελλήνων καλλιτεχνών.

– Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον της Convert Art;

Τα σχέδιά μου για το μέλλον είναι αρχικά να υπάρχουν αρκετά σημεία διάθεσης των προϊόντων μου στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και μακροπρόθεσμα να δημιουργηθεί μια συλλογική ομάδα διάδοσης της φιλοσοφίας του upcycling, μέσα από σεμινάρια και εργαστήρια, ώστε να δώσει την ευκαιρία στα νέα παιδιά να στραφούν στη δημιουργία.

Επικοινωνία

  • Convert Art: Παλλάδος 24-26, πλ. Ψυρρή, Αθήνα
  • Convert Art Lab: Π. Τσαλδάρη 67, Ξυλόκαστρο
  • κιν: 6948595806
  • email: info@convertart.gr