Convert Art, όπως Δημιουργική Ανακύκλωση

09/01/2015
www.maga.gr 
Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Καούρα
http://maga.gr/2015/01/09/convert-art-opos-dimiourgiki-epanachrisimopiisi/

Βρήκαμε τη Μαρίνα στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας, όπου εδώ και ένα μήνα έχει ανοίξει το δικό της εργαστήρι δημιουργικής επαναχρησιμοποίησης, το «Convert Art Lab». Δημιουργική επαναχρησιμοποίηση, γνωστή και ως «upcycling», είναι η νέα πνοή που δίνει ένας δημιουργός σε αχρηστευμένα υλικά, όπως ζάντες αυτοκινήτου, σαμπρέλες, ηλεκτρολογικό υλικό κ.o.κ. Η Μαρίνα, σ΄ ένα αρκετά εναλλακτικό για τα δεδομένα επαρχιακής πόλης μαγαζί, εκθέτει μία συλλογή από δικές τις τσάντες, φτιαγμένες όλες από σαμπρέλες οχημάτων, καθώς και συλλογές από χειροποίητα κοσμήματα και αξεσουάρ κάθε είδους. Εντυπωσιασμένοι απ’ αυτά που είδαμε, θέλαμε να μάθουμε λίγα παραπάνω για αυτήν και τις δημιουργίες της…

Πώς σου ήρθε η ιδέα για τις δημιουργίες σου; Τι ήταν αυτό που σου έδωσε ώθηση να ξεκινήσεις;

Η ιδέα ξεκίνησε όταν χρειάστηκε μια μέρα να πάω ένα αμάξι της επιχείρησης, όπου εργαζόμουν, στο συνεργείο. Όση ώρα περίμενα να επισκευαστεί, έκανα βόλτες στο Βοτανικό και ανακάλυψα ότι υπήρχαν άπειρα λάστιχα πεταμένα και αναξιοποίητα. Κάπως έτσι, μου ήρθε η ιδέα να πάρω ένα λάστιχο μοτοσικλέτας και να πειραματιστώ πάνω του. Γυρνώντας στο συνεργείο, ρώτησα αν μπορώ να χρησιμοποιήσω τα εργαλεία τους, πήρα το «ΟΚ» και έτσι έφτιαξα την πρώτη μου ζώνη.
Μετά από λίγο καιρό, χάλασε ένα φορητό ηχειάκι, που είχα πάντα στις διακοπές μου. Επειδή δεν ήθελα να το πετάξω, σκέφτηκα να το ανοίξω και να το επεξεργαστώ. Έτσι δημιούργησα το πρώτο μου κόσμημα από ηχειάκι. Το έδειξα στις φίλες μου και αυτές ενθουσιασμένες με προέτρεψαν να συνεχίσω. Η σχέση μου με την «convert art» χρονολογείται, λοιπόν, από τότε.

Έχεις σπουδάσει κάτι σχετικό ή είσαι αυτοδίδακτη;

Δεν έχω σπουδάσει κάτι σχετικό, αλλά είχα την τύχη να μεγαλώσω σχεδόν μέσα στο εργαστήριο του πατέρα μου, ο οποίος είναι ηλεκτρονικός. Στο μαγαζί του επισκεύαζε καθημερινά χιλιάδες πράγματα και εμένα μου άρεσε να τον παρατηρώ με τις ώρες. Από εκεί απέκτησα την οικειότητα με τα εργαλεία και τα εξαρτήματα, που σήμερα χρησιμοποιώ στη δουλειά μου.
Τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους πάρα πολλοί νέοι δημιουργοί, ειδικά στο δικό σου τομέα (τσάντες, κοσμήματα, αξεσουάρ).

Υπάρχει ανταγωνισμός ή ακόμα και κορεσμός πλέον στο είδος; Πόσο εύκολο είναι να ξεχωρίσεις ως καλλιτέχνης σε αυτόν το χώρο;

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται, όντως, μια νέα ώθηση στο χώρο της χειροτεχνίας, κάτι που είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, μιας και δείχνει ότι ο κόσμος στρέφεται ξανά στη δημιουργία. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ανταγωνισμός, ο οποίος όμως όσο είναι υγιής βοηθά στην εξέλιξη της δημιουργίας.
Από την άλλη, εγώ ασχολούμαι με μία ιδιαίτερη μορφή χειροτεχνίας, το upcycling, που δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Ελλάδα. Δε δημιουργώ από το μηδέν, αντίθετα χρησιμοποιώ ήδη χρησιμοποιημένα υλικά που έχει ήδη κλείσει ο κύκλος ζωής τους. Αντικείμενα που για άλλους θα ήταν άχρηστα, για μένα αποτελούν πηγή έμπνευσης για να τους δώσω μία νέα χρήση, μία άλλη «ζωή».
Κάθε καλλιτέχνης, βέβαια, έχει και το δικό του αισθητικό αποτύπωμα, το οποίο μαζί με μία προσεγμένη δουλειά μπορεί να κάνει το έργο του άξιο να ξεχωρίσει.

Πώς αποφάσισες να ζήσεις στην επαρχία και πόσο δυσκόλεψε αυτή σου η απόφαση το να γίνουν οι δημιουργίες σου γνωστές;

Η ελληνική επαρχία είναι το ιδανικό μέρος για να αφιερωθείς στις δημιουργίες σου. Η καθημερινότητα εδώ σου δίνει τόσο την ποιότητα όσο και το χρόνο να εμπνέεσαι και να δημιουργείς. Αν και η αγορά εδώ είναι σαφώς μικρότερη από αυτήν της Αθήνας, ο κόσμος αρχίζει σταδιακά να μαθαίνει τι κάνω και έρχεται να δει από κοντά τη δουλειά μου.
Βέβαια, όπως μου είπε και μία φίλη πρόσφατα, το διαδίκτυο είναι ένα «παγκόσμιο χωριό» που επιτρέπει και στο τελευταίο χωριό να συμμετέχει ισότιμα σ’ αυτό. Έτσι, πέρα από το εργαστήριο στο Ξυλόκαστρο, διατηρώ και δική μου ιστοσελίδα (www.convertart.gr) αλλά και σελίδα στο Facebook και το Instagram, όπου θα βρείτε πληροφορίες για τις εκθέσεις μου καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Τι τύπο ανθρώπου έχεις στο μυαλό σου όταν δημιουργείς τα προϊόντα σου; Σε ποιους, ιδανικά, απευθύνονται;

Η διαφορετικότητα των ανθρώπων (στυλ, γούστο, εναλλακτικότητα ή μη) είναι αυτή που με ιντριγκάρει περισσότερο και σε αυτήν στοχεύω, όταν δημιουργώ. Έτσι, προσπαθώ οι δημιουργίες μου να έχουν μία «προσωπικότητα» και να την υποστηρίζουν. Τα αξεσουάρ απευθύνονται σε όλους, χωρίς περιορισμούς. Ο πιο τολμηρός, βέβαια, είναι και πιο ελεύθερος στο τι θα φορέσει και «υποστηρίξει».

Πιστεύεις πως ο κόσμος έχει μάθει να εκτιμά πλέον μια καλή χειροποίητη δημιουργία από ανεξάρτητους καλλιτέχνες, τόσο ώστε να τις προτιμά από τις έτοιμες του εμπορίου, ή έχουμε δρόμο ακόμα;

Η καλή χειροποίητη δημιουργία ίσως εκτιμάται πλέον περισσότερο, γιατί υπάρχει κορεσμός σε επώνυμα ή χιλιοφορεμένα προϊόντα. Ακόμα και συντηρητικοί άνθρωποι προτιμούν εναλλακτικά αξεσουάρ για να δώσουν μια άλλη «νότα» στην εμφάνισή τους, ενώ άλλοι διαμορφώνουν ακόμα και «προσωπικότητα» με τις ιδιαίτερες στυλιστικές τους επιλογές.Επικοινωνία

  • Convert Art: Παλλάδος 24-26, πλ. Ψυρρή, Αθήνα
  • Convert Art Lab: Π. Τσαλδάρη 67, Ξυλόκαστρο
  • κιν: 6948595806
  • email: info@convertart.gr