Μαρίνα Γρυπονησιώτη: Ζωντανεύοντας αντικείμενα

16/07/2015
www.mindthetrap.gr  Συνέντευξη στη Ράινα Μελισσηνού
http://www.mindthetrap.gr/oute_na_to_skeftesai/item570/%CE%9C%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%BD%CE%B1_%CE%93%CF%81%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B7:__%CE%96%CF%89%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%8D%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82_%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CE%AF%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B1

Περπατώντας στους δρόμους του Ξυλοκάστρου, ανακάλυψα στην κεντρική αγορά ένα κατάστημα που ξεχώριζε από τ’ άλλα. Στη βιτρίνα του είχε κοσμήματα από απροσδιόριστα υλικά και κάποιες περίεργες τσάντες που έμοιαζαν από μακριά δερμάτινες. Όταν μπήκα μέσα η Μαρίνα Γρυπονησιώτη, ιδιοκτήτρια του καταστήματος Convert Art, μου εξήγησε πως όλα τα αντικείμενα είναι φτιαγμένα από ανακυκλώσιμα υλικά και πως τις τσάντες τις φτιάχνει μόνη της από παλιές σαμπρέλες.

«Τι λες τώρα», αναφώνησα και κάπως έτσι ξεκίνησε η κουβέντα μας.

Πώς σου ήρθε η ιδέα να κατασκευάσεις τσάντες από σαμπρέλες και άλλα ανακυκλώσιμα υλικά;

    Ξεκίνησε εντελώς κουλά! Η σκέψη μου κατέβηκε όταν εργαζόμουν σε μια εταιρεία και χρειάστηκε κάποια μέρα να πάω ένα αμάξι της στο συνεργείο. Όση ώρα περίμενα να επισκευαστεί, έκανα βόλτες στον Βοτανικό και ανακάλυψα ότι υπήρχαν άπειρα λάστιχα πεταμένα και αναξιοποίητα. Έσκυψα πήρα ένα και σκέφτηκα πως θα μπορούσα να το εκμεταλλευτώ. Κάπως έτσι, μου ήρθε η ιδέα να πάρω ένα λάστιχο μοτοσικλέτας και να πειραματιστώ μαζί του. Γυρνώντας στο συνεργείο, ρώτησα αν μπορώ να χρησιμοποιήσω τα εργαλεία τους, συμφώνησαν και έτσι ξεκίνησα να φτιάχνω την πρώτη μου ζώνη. Τις επόμενες μέρες, χάλασε ένα μικρό φορητό ηχείο που είχα πάντα στις διακοπές μου. Δεν ήθελα να το πετάξω και τότε σκέφτηκα να το ανοίξω και να το επεξεργαστώ. Έτσι, δημιούργησα το πρώτο κόσμημα. Οι φίλοι μου ενθουσιάστηκαν με την πρωτοτυπία και με προέτρεψαν να συνεχίσω. Έτσι, ξεκίνησε η Convert Art!

     

Παρ’ όλα αυτά μου κάνει εντύπωση και η εξοικείωσή σου με τα εργαλεία. Έχεις σπουδάσει κάτι αντίστοιχο;
 

    Εγώ όχι, αλλά ο πατέρας μου είναι ηλεκτρονικός και είχα την τύχη να μεγαλώσω μέσα στο εργαστήριό του. Εκεί, όπως καταλαβαίνεις, επισκεύαζε καθημερινά χιλιάδες πράγματα και μου άρεσε να τον παρατηρώ με τις ώρες. Με αυτόν τον τρόπο, απέκτησα οικειότητα με τα εργαλεία και τα εξαρτήματα που σήμερα χρησιμοποιώ.
     

Πόσο καιρό δούλευες μέχρι να βγει η πρώτη τσάντα;
 

    Για την κατασκευή της πρώτης τσάντας χρειάστηκα πάρα πολύ χρόνο. Πειραματίστηκα αρκετά στο κομμάτι της επεξεργασίας της σαμπρέλας από την αρχική της μορφή μέχρι το τελικό αποτέλεσμα, καθώς η σαμπρέλα αρχικά είναι χρησιμοποιημένη, σκουριασμένη και πολύ βρώμικη.
     

Πώς αντιμετωπίζει ο κόσμος τη δουλειά σου;
 

    Αρχικά τους αρέσουν, γιατί οι περισσότεροι, όπως κι εσύ, πιστεύουν πως οι τσάντες και τα αξεσουάρ είναι φτιαγμένα από δέρμα! Όλοι εκπλήσσονται μόλις τους πω ότι είναι από σαμπρέλα και ίσως μερικοί από αυτούς να δειλιάζουν κιόλας. Μετά, όμως, τους εξηγώ για τα προτερήματα του υλικού, τα χαρακτηριστικά του, αλλά και τη φιλοσοφία του upcycling εντυπωσιάζονται!

Φαντάζομαι πως θα έχεις κάποιο αστείο περιστατικό να μας διηγηθείς.
 

    Ναι, φυσικά έχω αρκετά. Το αγαπημένο μου όμως αφορά την πιο μικρή φαν της σαμπρέλας. Είχε έρθει εδώ μία μπεμπούλα έξι μηνών με τη γιαγιά της προκειμένου να  αγοράσουν ένα κόσμημα. Από τη στιγμή που μπήκανε η μικρή κόλλησε τα μάτια της σε μια τσάντα με χρώμα και σαν μεγάλη κυρία δεν ξεκολλούσε. Έτσι, κατασκεύασα ειδικά γι’ αυτήν την πιο τοοσοδούλα τσάντα, μικρότερη από την παλάμη ενός χεριού!

Οι γυναίκες έχουν φαίνεται εκ γενετής αρρώστια με τις τσάντες, ε;

    Προφανώς!

Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον;
 

    Η συνεχής εξέλιξη και αποδοχή της δουλειάς μου είναι η πρώτη προτεραιότητα, και σκοπός μου η διάδοση της φιλοσοφίας του Upcycling.

Θα μας εξηγήσεις με δικά σου λόγια τι ακριβώς είναι το Upcycling;

    Ουσιαστικά πρόκειται για τη διαδικασία της μετατροπής ενός άχρηστου ή ανεπιθύμητου αντικειμένου σε ένα νέο απόλυτα χρηστικό. Ένα αντικείμενο πλασμένο με φαντασία και δημιουργικότητα. Αυτή η φαινομενικά βασική ιδέα έχει προκαλέσει τον τελευταίο καιρό μια επανάσταση. Κι έτσι δημιουργείται μια νέα γενιά προϊόντων!

Το Convert Art βρίσκεται στο Ξυλόκαστρο (Παναγή Τσαλδάρη 67), και τα προϊόντα του μπορείτε να τα προμηθευτείτε από επιλεγμένα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα καθώς και από το διαδικτυακό του κατάστημα www.convertart.gr


16/07/2015
www.mindthetrap.gr  Συνέντευξη στη Ράινα Μελισσηνού
http://www.mindthetrap.gr/oute_na_to_skeftesai/item570/%CE%9C%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%BD%CE%B1_%CE%93%CF%81%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B7:__%CE%96%CF%89%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%8D%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82_%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CE%AF%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B1

Επικοινωνία

  • Convert Art: Παλλάδος 24-26, πλ. Ψυρρή, Αθήνα
  • Convert Art Lab: Π. Τσαλδάρη 67, Ξυλόκαστρο
  • κιν: 6948595806
  • email: info@convertart.gr